Le Corbusier Αναφορά

Εκδηλώσεις και Εκθέσεις

Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier
Δέσμη εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από το θάνατό του

Χανιά 2016

Σύλληψη, Επιστημονική & Οργανωτική Επιμέλεια: Αμαλία Κωτσάκη
Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, Χανιά, Ιούνιος – Οκτώβριος 2016 www.facebook.com/lecorbusierchania
Συνδιοργάνωση:  ΚΑΜ,  Μουσείο Μπενάκη, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ,
Σχολή  Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου  Κρήτης,  Ελληνογαλλικός  Σύλλογος Χανίων.
Με   την  υποστήριξη: Ίδρυμα   Le Corbusier – Παρίσι, Γαλλική και Ελβετική Πρεσβεία, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, Ε.Ι.Α., Ελληνικό Docomomo, Διεθνής Εταιρεία  Φίλων του  Ιδρύματος Le Corbusier, Δήμος Χανίων.
Δέσμη εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier (1965) η οποία ήταν ενταγμένη στον ευρύτερο κύκλο με τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» ο οποίος  περιέλαβε σειρά εκδηλώσεων στην Αθήνα και ολοκληρώθηκε στα Χανιά.

Η δέσμη εκδηλώσεων Ελ/Le Corbusier – Χανιά   περιέλαβε δύο εκθέσεις, διαγωνισμό δοκιμίου, εκδόσεις, ημερίδες, διαλέξεις, μαραθώνιο ανάγνωσης, ξεναγήσεις, προβολές ταινιών, παιδαγωγικά προγράμματα για παιδιά, μουσικοχορευτικά δρώμενα και συναυλίες

Αναλυτικά:

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

1.  Lucien Hervé  I Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier, 11.6 – 27.8.2016, ΚΑΜ
Έκθεση αρχιτεκτονικής και φωτογραφίας
2. Παρακαλώ καθίστε, κύριε Le Corbusier – Asseyez vous Monsieur Le Corbusier   11.6 – 15.8.2016, ΚΑΜ, Β’ όροφος
Έκθεση design

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης «Lucien Hervé  I Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier» πραγματοποιήθηκαν από την Αμαλία Κωτσάκη οκτώ ξεναγήσεις.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΟΚΙΜΙΟΥ (Ιστορία & Θεωρία Αρχιτεκτονικής)

Στο πλαίσιο της δέσμης εκδηλώσεων Ελ/Le Corbusier – Χανιά προκηρύχθηκε διαγωνισμός δοκιμίου με Θέμα:
«Le Corbusier: Συναντήσεις με τη Μεσόγειο»
Επιστημονική επιμέλεια, σύλληψη & οργάνωση: Αμαλία Κωτσάκη.
Στόχος του διαγωνισμού ήταν να αναδειχθεί η  σχέση του LeCorbusier με τη Μεσόγειο μέσα από τις πολλές συναντήσεις τους: ταξίδια, τρόπος ζωής, τοπίο, ιστορία και μύθοι, πόλη και κατοίκηση. Η σύγχρονη προοπτική αλλά και η διαχρονία στην προσέγγιση της συνάντησης του Le Corbusier με κάθε συστατικό του φαινομένου της Μεσογείου αποτέλεσε  ζητούμενο του διαγωνισμού. Η ανάδειξη της σχέσης αυτής θα φέρει στο φώς νέες ερμηνείες του έργου του αρχιτέκτονα αλλά και νέες πτυχές της αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Κριτική επιτροπή : Δημ. Φιλιππίδης, Γιάννης Τσιώμης, Παν. Τουρνικιώτης,  Αμ. Κωτσάκη
Απονεμήθηκαν 3 βραβεία και 2 έπαινοι και 1 εύφημη μνεία. Ακολούθησε έκδοση των δοκιμίων από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

1. Παν. Τουρνικιώτης (επιμέλεια), Το καλοκαίρι του Κυρίου Le Corbusier, έκδοση Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Μουσείο Μπενάκη, ΚΑΜ, Αθήνα 2016
2. Αμ. Κωτσάκη (επιμέλεια): Le Corbusier: Συναντήσεις με τη Μεσόγειο – έκδοση με τα βραβευμένα δοκίμια του διαγωνισμού, έκδοση ΚΑΜ, Χανιά, Οκτώβριος 2016, σελίδες 116
(Βλ. περιγραφή της έκδοσης στη σελίδα 54 του παρόντος και στο σύνδεσμο Δημοσιεύσεις)

ΗΜΕΡΙΔΕΣ

1. «Αρχιτεκτονική στην Κρήτη: Με το βλέμμα στον Le Corbusier» – 25.6.2016, ΚΑΜ
Επιστημονική επιμέλεια: Αμαλία Κωτσάκη
Στην Κρήτη με την καταλυτική παρουσία του τουρισμού και στις μέρες μας με την οικονομική κρίση και το προσφυγικό στο απόγειό του, οι αφορμές για συζήτηση που δίνει ο Le Corbusier με το έργο του αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
17 αρχιτέκτονες που εργάστηκαν/ζονται στην Κρήτη αναλύουν μέσα από συγκεκριμένα έργα τους την επιρροή του Le Corbusier σε αυτά και διατυπώνουν τις απόψεις τους για την αρχιτεκτονική του μεσογειακού καλοκαιριού: Μαρία Ανδρουλάκη , Γιώργος Πετράκης, Αριστομένης & Γιώργος Βαρουδάκης, Κώστας Μαυρακάκης, Δανάη Σκαράκη- Μάριος Νικηφορίδης, Οδυσσέας Σγουρός, Αλέξανδρος Βαζάκας – Μαρία Μανδαλάκη, Αλέξιος Τζομπανάκης, Στέφανος Σκανδάλης, Κώστας Κυριακού, Α2G architects , Δημήτρης Τσακαλάκης, Νίκος Σκουτέλης – Zanon Flavio.
Εισαγωγική ομιλία: Αμαλία Κωτσάκη με θέμα «Θα συναντηθούμε με τον Κύριο le Corbusier στην Κρήτη;» (αναδρομή σε έργα των Τ. Ζενέτου, Αρ. προβελέγγιου, Κ. Δεκαβάλλα, Ηλ. Παπαγιαννόπουλου κλπ στην Κρήτη και τη σχέση τους με τονLe Corbusier).

2.  «Le Corbusier και Μεσόγειος σε χρόνο παρόντα. Μιά έκδοση, μια συζήτηση και οι Μοντέρνες Κυκλάδες»  (Ημερίδα και  παρουσίαση της έκδοσης με τα βραβευμένα δοκίμια του διαγωνισμού), KAM 23.10.2016 Επιστημονική επιμέλεια: Αμαλία Κωτσάκη

Ομιλίες:
– Αμαλία Κωτσάκη, επιστημονική επιμελήτρια της έκδοσης, Ο διαγωνισμός δοκιμίου “Le Corbusier: Συναντήσεις με τη Μεσόγειο”. Σύντομη παρουσίαση της έκδοσης.
– Εισηγήσεις από τους συγγραφείς που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό: Νίκο Μαγουλιώτη, Μαρία Τασσοπούλου, Έλλη-Αντωνία Βλάχου, Σοφοκλή Χρ. Κωτσόπουλος, Γεώργιο Δημόπουλος, Μπούκη Μπαμπάλου – Νουκάκη.
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Le Corbusier και Μεσόγειος σε χρόνο παρόντα”.   Εισαγωγή και συντονισμός Π. Τουρνικιώτης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ. Συμμετείχαν: η Α. Κωτσάκη και οι συγγραφείς των δοκιμίων που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό.  Η ημερίδα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας με μια μαγνητοσκοπημένη οπτικοακουστική συναυλία με τίτλο «Μοντέρνες Κυκλάδες» αφιερωμένη στον Le Corbusier.  (βλ.παρακάτω)

MΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

«Διαβάζω, διαβάζεις κύριε Le Corbusier  – Je lis, tu lis Monsieur Le Corbusier» – 4.7.2016, ΚΑΜ
Μαραθώνιος ανάγνωσης κειμένων του Le Corbusier μέσα στο καλύβι του – cabanon που εκτίθετο στο ΚΑΜ (ελληνική και γαλλική γλώσσα)
Επιμέλεια: Αμαλία Κωτσάκη, Στέλλα Κουτσουπάκη – Καθηγήτρια Γαλλικής λογοτεχνίας, Γλώσσας και ΠΟλιτισμού
Συνδιοργάνωση:  ΚΑΜ, Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων

ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα παιδιά ανακαλύπτουν  τον κύριο Le Corbusier
ΚΑΜ, Ιούνιος – Αύγουστος 2016
Συνδιοργάνωση: KAM, Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων

1. Παιδαγωγικά προγράμματα στο ΚΑΜ
Α. «Σπιτικά παιχνίδια» με αναφορά στο Cabanon του Le Corbusier (επιμ. Αννα Νεμπαυλάκη –  παιδαγωγός με τη συμμετοχή φοιτητών Αρχιτεκτονικών Σχολών)
«Πέτρα, κοχύλι, σπίτι, χαρτί», «Σπίτι μου, σπιρτάκι μου», «Α-μπε-μπα-μπλόμ φτου κιθε- χρώμ».
Β. Το δικό μου μοντέρνο καλύβι στην θάλασσα
Παιδικό εργαστήριο. Επιμέλεια: Δανάη Κουτσοπάκη, Ελίνα Μαυρομάτη, παιδαγωγοί
Διαγωνισμός ζωγραφικής και μακέτας για παιδιά με αφορμή το καλύβι – cabanon του Le Corbusier.
Έκθεση παιδικής ζωγραφικής και Βραβεύσεις.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ & ΛΟΙΠΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

“Καλό ταξίδι Κύριε le Corbusier – Bon voyage Monsieur Le Corbusier”
Εκδήλωση για το κλείσιμο της Α’ φάσης της δέσμης εκδηλώσεων «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier – Χανιά», 27. 8.2016
Στις 27 Αυγούστου, ημέρα θανάτου του Le Corbusier ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δέσμης εκδηλώσεων «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier – XANIA” με εκδήλωση που περιλάμβανε ένα σύγχρονο μουσικοχορευτικό δρώμενο, βραβεύσεις, μπαζάρ και χάπενιγκ.
Αναλυτικά
1. Aμαλία Κωτσάκη, «Σύντομη αποτίμηση της δέσμης εκδηλώσεων»
– Απονομή βραβείων διαγωνισμού ζωγραφικής για παιδιά «Το δικό μου μοντέρνο καλύβι» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων της δέσμης εκδηλώσεων Le Corbusier.
– Aπονομή τιμητικής διάκρισης στον Δημήτρη Σεργεντάκη, που διακρίθηκε με Α’ βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό design για κάθισμα που σχεδίασε με αφορμή την έκθεση στο ΚΑΜ
–  Ευχαριστίες στους εθελοντές και χορηγούς.
2.  Μουσικοχορευτικό δρώμενο “Kαλό ταξίδι Κύριε Le Corbusier”
Σύγρονος χορός εμπνευσμένος από το έργο του Le Corbusier που συντέθηκε ειδικά για την περίσταση σε απόδοση Ταξιάρχη Βασιλάκου
Μουσικές της Μεσογείου με τη Ξανθούλα Ντακοβάνου, τραγούδι, Στέφανο Φίλο, βιολί, Σοφία Ευκλείδου, τσέλο, Ταξιάρχη Βασιλάκο στο ακκορντεόν.
3.   Χάπενιγκ – Το μουσικοχορευτικό δρώμενο κατέληξε  στη θάλασσα, που αγκάλιασε το μισεμό του Le Corbusier.       Οι μουσικοί επιβιβάστηκαν σε βάρκα και έφυγαν τραγουδώντας.
4. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο χώρο του ΚΑΜ λειτούργησε  μπαζάρ με εκδόσεις του ΚΑΜ για τον Le Corbusier καθώς αντικείμενα από το πωλητήριό του, ενώ παράλληλα εκτέθηκαν  οι ζωγραφιές των παιδιών που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις της δέσμης Ελ/Le Corbusier.

Μαγνητοσκοπημένη οπτικοακουστική συναυλία – «Μοντέρνες Κυκλάδες – Cyclades M odernes» , 23.10.2016, ΚΑΜ (στο πλαίσιο της ημερίδας “Le Corbusier και Μεσόγειος σε χρόνο παρόντα. Μιά έκδοση, μια συζήτηση και οι Μοντέρνες Κυκλάδες” )
Προβολή μαγνητοσκοπημένης οπτικοακουστικής συναυλίας με τις “Μοντέρνες Κυκλάδες – Cyclades Modernes” αφιερωμένη στον Le Corbusier από το ARTéfacts ensemble και  διεύθυνση του Ιάσονα Μαρμαρά. Πρόλογος:  Παναγιώτης Τουρνικιώτης. Τη συναυλία συνόδευε τεύχος τεκμηρίωσης.
Πρόγραμμα συναυλίας
Albert Jeanneret : Voyage aux Cyclades / Ταξίδι στις Κυκλάδες, 1931
Παγκόσμια πρώτη εκτέλεση μετά από το 1932
Olivier Messiaen : Quatuor pour la fin du temps / Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου, 1941
III. L’ Abîme des oiseaux / Η άβυσσος των πτηνών
VIII. Louange à l’immortalité de Jésus / Εγκώμιο στην Αθανασία του Ιησού
Iannis Xenakis – Concret PH, 1958
Edgar Varèse / Le Corbusier / Iannis Xenakis / Luis Kalff : Poème électronique / Ηλεκτρονικό ποίημα, 1958
Σε αποκατεστημένη κόπια από το EYE Filmmuseum, the Netherlands και το Philips Company Archives
Iannis Xenakis – Rebonds B, 1989
Pierre Chenal / Κορνήλιος Σελαμσής : L’architecture d’aujourd’hui / Ingénieur /
Η αρχιτεκτονική του σήμερα / Μηχανικός, 1930 – 2015
Σε αυθεντική κόπια από το Ίδρυμα Le Corbusier – Πρώτη εκτέλεση

Αναφορές στον Τύπο

Εντοπίστηκαν δεκάδες αναφορών στον ελληνικό και διεθνή Τύπο για τη Δέσμη εκδηλώσεων Ελ/Le Corbusier – Χανιά
Ενδεικτικά:

– Απόστολος Λακασάς, «Διάλογος για το ελληνικό καλοκαίρι», εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15.7.2016
http://www.kathimerini.gr/867548/article/politismos/atzenta/dialogos-gia-to-mesogeiako-kalokairi

http://www.cnn.gr/style/politismos/story/39516/kritikos-kai-nikiforos-xryso-gia-tin-ellada-s ta-international-design-awards-toy-los-antzeles mesogeiako-kalokairi
http://www.avgi.gr/article/10839/7168127/diethnes-brabeio-se-phoitete-tou-polytechneiou-kretes