Εκδηλώσεις και Εκθέσεις
Serious Games
Εικαστική δράση της Jenny Marketou
20/10 -10/11/2021
Συνεργασία με το Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής Πόλης και Πολιτισμού
Ένα εικαστικό εγχείρημα στο Γιαλί Τζαμί, Χανιά – Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Ως μέρος του συμμετοχικού και επιτελεστικού έργου Σοβαρά Παιχνίδια/ Serious Games της Τζένης Μαρκέτου (Αθήνα/Νέα Υόρκη) η καλλιτέχνις συνεργάστηκε με το Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού NEAR_Ci_Cu Lab TUC
Hands On Εργαστήρια
1ο Hands On Εργαστήριo: Καθοδηγούμενες τελετουργίες φροντίδας και αποκατάστασης. διαλογισμού και προσοχής σχετικά με τον συγκεκριμένο χώρο/ μνημείο όπου γίνεται η έκθεση. Συζήτηση (2 ώρες), Δράση φροντίδας και καθαρισμού (2 ώρες) Οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν μαζί τους ένα πολύχρωμο χαλάκι από το σπίτι τους το οποίο θα παραμείνει σ το Γυαλί Τζαμί καθόλη την διάρκεια του έργου
2ο Hands On Εργαστήριo: Σχεδιάζουμε από κοινού και στήνουμε αφίσες και σημαίες για τις ονειροπολήσεις και φαντασίες μας για το μέλλον των μνημείων στη εποχή του Anthropocene . Τα σχάδια γίνονται πάνω σε σελίδες ισλαμικών αρχείων. Συζήτηση ( 1 ωρα) Φτιάχνοντας αφίσες και banners (3 ώρες) κρεμώντας τα έξω και μέσα στο Γυαλί Τζαμί (2 ώρες)
3ο Hands On Εργαστήριo: Ασκήσεις για την απομνημειοποίηση. Με αναφορες στοuς Latour, Lefebvre μεταξύ άλλων σκοπός ειναι να επεκτείνουμε την έννοια τοu μνημείου ως βάσεις κληρονομιάς και μνήμηςκαι αναζηάαμε και προτείνουμε άλλες λύσεις για την παραγωγή του σε ενα κοινωνικό χώρο . Εναν χώρο που παράγει ένα σuνεκτικό σύνολο μέσα στο οποίο οι σημερινοί άνθρωποι μετά το Covid19 μπορούν να αλληλεπιδρούν με ιδέες, τεχνολογίες, διάφορες ταυτότητες, races, gender etc. Μάσα από μιά σειρά σχεδίων και DIY χρησιμοποιούμε και άλλες αισθήσεις, όπως ακοή, οσμή, γεύση και αφή, για να εμπλέξουμε το κοινο σε ερωτήσεις σχετικά με το μνημειακό περιβάλλον και την παρουσία μας μέσα σε αυτό τον μνημιακο χωρο στο μέλλον.
4ο Hands on Εργαστήριo: Κλείσιμο του έργου . Απολαύστε διαβάζοντας μια παράσταση τοu 1904 online και offline. Στήσιμο (1 ώρα), ανάγνωση (1 ώρα) και συζήτηση (2 ώρεs)
Έκδοση
Μετά την ολοκλήρωση του έργου το σύνολο των δεδομένων που παρήχθησαν (φωτογραφίες, βίντεο, τεχνήματα, κείμενα, σχέδια κλπ.) συγκεντρώθηκαν σε έναν πειραματικό τόμο-βιβλίο.
Η καλλιτέχνης Jenny Marketou συνεργάστηκε με ομάδα εργασίας που απετέλσαν οι: Παναγής Μαρκέτος (αρχιτέκτων – Βιέννη), Μυρτώ Κοντομυτάκη (μουσειολόγος), Βας. Γιακουμάκη (ανθρωπολόγος), Αμαλία Κωτσάκη (αρχιτέκτων), Πηνελ. Παπαηλία (ανθρωπολόγος), Κατιλένα Σταθάκου (τουρκολόγος), Δεσπ. Μπενιουδάκη (ιστορικός τέχνης – ακτιβίστρια), Constantin Fischer (καλλιτέχνης), Ολγα Βερυκάκη (καλλιτέχνης), Δημ. Μπαρνίας (μουσικολόγος), Χρ. Φραδέλλος (θρησκειολόγος), ομάδα φοιτητών Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης – Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής_Πόλης & Πολιτισμού, Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.
Η Αμαλία Κωτσάκη συνεισέφερε με θεωρητική υποστήριξη αναφορικά με τη ιστορία του μνημείου και τη σχέση του με την πόλη, αρχειακές πηγές, αλλά και αναφορικά με την πολυπολιτισμικότητα, την έννοια του μνημείου καθώς και του ρόλου του στην πόλη και τη συλλογική της μνήμη. Τέλος, μέλη του Εργαστηρίου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού συμμετείχαν στο βίντεο, στα εργαστήρια με συζητήσεις και σχόλια στα έργα των φοιτητών καθώς και με κείμενο και στην έκδοση που αποτέλεσε κατακλείδα της δράσης