Νέα και Δραστηριότητες
Συμμετοχή φοιτητριών μας σε διεθνές συνέδριο Ιστορίας της Πόλης στην Αμβέρσα
3-6 Σεπτεμβρίου 2022
Η Αικατερίνη Καραδήμα υποψήφια διδάκτωρ της Σχολής μας και η Ελευθερία Γκάλιου, προπτυχιακή μας φοιτήτρια έγιναν δεκτές και παρουσίασαν πρωτότυπες ανακοινώσεις τους στο διεθνές συνέδριο με κριτές EAUH European Association of Urban Historians που έγινε στην Αμβέρσα 3-6 Σεπτεμβρίου 2022.
Η ανακοίνωση της Κατερίνας Καραδημα είχε τίτλο ” The spatial reflection of the treaty of Lausanne in Chania Crete and the contribution of exchangeable property to its urban and social transformation” και αποτελεί μέρος της υπό εκπόνηση διατριβής με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη ενώ της Ελευθερίας Γκάλιου “A Love-Hate Affair with Catastrophe: The new trend of ” Ruin Porn” and the “Spomeniks” και ήταν μέρος της ερευνητικής της εργασίας στη Σχολή την οποία επίσης είχε επιβλέψει η κ. Κωτσάκη.
“Η Συγκρότηση του Δικτύου των Μνημείων και των Μνημειακών Τόπων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στα Χανιά”
Βραβείο στην φοιτήτρια Καλλιόπη Ράπτη με την Υποτροφία Αριστείας του Παγκρητίου Κληροδοτήματος
Νοέμβριος 2021
H μεταπτυχική μας φοιτήτρια Καλλιόπη Ράπτη βραβεύθηκε με την Υποτροφία Αριστείας του Παγκρητίου Κληροδοτήματος για την ερευνητική της πρόταση με θέμα “Η Συγκρότηση του Δικτύου των Μνημείων και των Μνημειακών Τόπων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στα Χανιά” και επιβλέπουσα την Καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη στο πλαίσιο των ερευνών του Εργαστηρίου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής Πόλης και Πολιτισμού.
Παρουσίαση της Αικατερίνης Καραδήμα σε συνέδριο του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Seeger του Πανεπιστημίου Princeton
7 Μαΐου 2021
Η Αικατερίνη Καραδήμα, υποψήφια διδάκτωρ στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Mηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης – Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης & Πολιτισμού, , επελέγη να παρουσιάσει μέρος της υπό εκπόνηση διατριβής της στο Συνέδριο Thirteenth International Graduate Student Conference in Modern Greek Studies, “Works in Progress: New Approaches” με διοργανωτή το ερευνητικό κέντρο Seeger Center for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Princeton. Πρόκειται περί σημαντικής διάκρισης καθότι επελέγησαν πέντε ομιλητές ανάμεσα σε δεκάδες υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο.
Το θέμα της διατριβής της κα. Καραδήμα είναι “Ο χωρικός αντικατοπτρισμός της Συνθήκης της Λωζάνης στην περιοχή των Χανίων και η συμβολή των “ανταλλαξίμων” στην αρχιτεκτονική και πολεοδομική εξέλιξή της”, με επιβλέπουσα την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου 2021, διαδικτυακά.
Υποτροφία Αριστείας του Παγκρητίου Κληροδοτήματος για το έτος 2020 στον Χαράλαμπο Μουδατσάκη, μεταπτυχιακό φοιτητή Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχ. ΠΚ
2020
Η Υποτροφία Αριστείας του Παγκρητίου Κληροδοτήματος για το έτος 2020 για μεταπτυχιακό φοιτητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχ. δόθηκε στον Χαράλαμπο Μουδατσάκη, αρχιτέκτονα ΠΚ, για την ερευνητική του πρόταση με τίτλο «Τρόποι και Μέθοδοι Αποκαταστάσεων και Επεμβάσεων των Εγκαταλελειμμένων Βιομηχανικών Κτιρίων της Κρήτης» και επιβλέπουσα την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη.
Η έρευνα που πρότεινε αφορά μεθόδους αποκατάστασης και επανάχρησης του εγκαταλελειμμένου βιομηχανικού κτιριακού αποθέματος της Κρήτης (1898-1974) και θα πραγματοποιηθεί στο Eργαστήριο Nεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού της Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης το οποίο διευθύνει η αν. καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη.
Βιομηχανικά συγκροτήματα, κτίρια και άλλοι χώροι που αναπτύχθηκαν στην τομή της πόλης και της βιοτεχνίας κατά το παρελθόν σημασιοδότησαν χρήσεις και χαρακτήρισαν περιοχές. Σήμερα, αποτελούν στοιχεία μνήμης, τεκμήρια της ιστορίας και αναπόσπαστα (;) μέρη του πολιτισμικού τοπίου. Σημαντικό είναι το θέμα της μετάβασης και διαδοχής της βιομηχανικής ιδιοκτησίας από την ιδιωτική, κατά παράδοση, στη δημόσια σφαίρα, προσεγγίζοντάς την ως πολιτιστικό πόρο και αστική κληρονομιά.
Το χρηματικό ποσό για την υποτροφία είναι $4.000 (ΗΠΑ) και αποτελεί δωρεά του Παγκρητίου Κληροδοτήματος [www.pancretanpef.org].
Η αξιολόγηση των προτάσεων έγινε από Καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης που έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Αριστείας του Ιδρύματος. Τα κριτήρια αξιολόγησης περιελάμβαναν την επιστημονική πρωτοτυπία του έργου, την μεθοδολογία υλοποίησής του και την επιστημονική επάρκεια του υποψήφιου μεταπτυχιακού φοιτητή.
Συμμετοχή του Εργαστηρίου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης & Πολιτισμού στο Διεθνές Συνέδριο της European Association of Urban History στη Ρώμη
29 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου 2018
Σημαντική ήταν η παρουσία του Εργαστηρίου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Διεθνές Συνέδριο του European Association of Urban History (ΕAUH) 2018 που διεξήχθη στη Ρώμη από 29/08/2018 έως 01/09/2018 με θέμα “Urban renewal and resilience – cities in comparative perspective “.
H συμμετοχή του Ιδρύματος οργανώθηκε από το Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονική, Πόλης & Πολιτισμού (διεύθυνση: Αμαλία Κωτσάκη, και περιελάμβανε μία ενότητα (session) την οποία συν-διοργάνωσε η Αμαλία Κωτσάκη, και τέσσερις ανακοινώσεις μελών του εργαστηρίου, οι τρεις εκ των οποίων βασισμένες σε ερευνητικές εργασίες φοιτητών/φοιτητριών του εργαστηρίου. Αναλυτικά η συμμετοχή:
Session (SS24):
The Urban Presence of Justice in the European Cities of the 19th and 20th Century
Coordinators: Amalia Kotsaki, Panagiotis Tournikiotis
Papers:
Housing justice in Athens 1834-2014 City, Politics, Architecture. Amalia Kotsaki
The urban presence of Justice in the European countries – a case study on the alteration of the building type of the Palace of Justice and its expression in the urban tissue. Iasonas Ameranis
“Ekistic” Traces of the Marshall American Program in Crete. The contribution of Constantinos Doxiadi. Evangelina Tzanaki, Maria Triamataki, Amalia Kotsaki
Piraeus Waterfront. Traces of (in/de) industrialisation with the passage of time. Aikaterini Karadima
Οι ανακοινώσεις επαινέθηκαν ιδιαιτέρως από τους συνέδρους που τις παρακολούθησαν με ενδιαφέρον. Επισημάνθηκε, η ερευνητική τους πρωτοτυπία και η συγκρότηση που τις διέκρινε, ενώ προτάθηκαν διεθνείς συνεργασίες με σκοπό την διεύρυνση των ερευνών που παρουσιάστηκαν.